Как ислямските изобретатели промениха света - част втора

От кафето до чековете и три-степенно меню, ислямският свят ни е дал много новости, които ги приемаме за даденост в нашия живот. Като открива едно ново изложение, Пол Валлели номинира 20 от най-влиятелните и установява самоличността на гениите, стоящи зад тях.

 

  1. Пречистване

Дестилация, значението  на  разделянето на течности в тяхната точка на кипене, било  открито около 800-та година от изтъкнатият ислямски учен Джабир ибн Хайян, който трансформирал алхимията в химия, открил много от основните процеси и уреди, които се използват и днес – втечняване, кристализация, дестилация, пречистване, окисляване, изпарение и филтрация. Също така  откривайки сярната и азотната киселини, той изобретил ретортната дестилация, давайки на света силната розова вода и другите парфюми и алкохолните питиета (спиртове) (въпреки, че пиенето име е харам, т.е. забранено в Ислям). Ибн Хайян наблегнал на системно експериментиране и станал откривателя на модерната химия.

  1. Шпиндел

Коляновият вал е устройство, което превръща кръговото движение в праволинейно и е основна част за много от машините в модерния свят, особено при двигателите с вътрешно горене. Едно от най-важните механични изобретения в историята на човечеството, било създадено от един изкусен Ислямски инженер, наречен Ал-Джазери, за да изпомпва вода за наповане. Неговата книга  Наука за Направените механични устройства от 1206 г., показва също така, че той е изобретил или усъвършенствал употребата  на клапаните и буталата, измислил някои от първите механични часовници, задвижвани от вода и тежести, и бил наречен бащата на роботиката. Едно от останалите 50 негови изобретения била и секретната брава.

  1. Метална броня

Ватирането е метод на зашиване или връзване на два слоя от една дреха с един слой от изолационен материал между тях. Не е ясно дали този метод е бил измислен в Ислямския свят или внесен там от Индия и Китай. Но със сигурност той е дошъл на запад чрез кръстоносците. Те видели неговото приложение от сарацинските войни, които носели, напълнени със слама пришити ленени ризи вместо броня. Освен това, тя осигурявала и една ефективна защита срещу ожулването на металните брони на кръстоносците и била една ефективна форма на изолцаия – толкова много, че станало причина за възраждане на памучната индустрия в страни с по-студен  климат  като Британия и Холандия.

  1. Заострена арка

Заострената арка, която е толкова характерна за европейските готически катедрали било изобретение, заимствано от Ислямската архитектура. Тя е много мо-здрава от заоблената арка, използвана от Римляни и Нормани, което позволява строенето на по-големи, по-високи, по-сложни и по-внушителни сгради.  Други неща, заимствани от ислямските гении включват техниките за построяването на ръбести куполи, розетъчни прозорци и кубета. Европейските замъци били  пригодени да копират тези от Ислямския свят – с отвори за стрели, назъбени парапети и бруствери. Кавадратните кули продъжили да осигуряват по-лесна защита от кръглите. Архитект на замъка на Хенри V бил мюсюлманин.

  1. Хирургия

Много от модерните хирургически инструменти са с абсолютно същият дизайн като онези, изобретени през 10 век от един ислямски хирург, наричан Ал-Захрауи. Неговите скалпели, триони за кости, пинцети, фини ножици за операция на окото и много от 200-та инструмента, изобретени от него са признати от модерната хирургия. Той открил употребата на катгут за зашиване на вътрешни отвори (отркитие, направено след като магарето му изяло струните на неговата лютня), а така също би могло да се използва и за направата на медицинските капсули. През 13 век, друг ислямски медик, чието име е Ибн Нафис, открил циркулацияата на кръвта, 300 години преди Уилям Харви да я открие. Също така Ислямски доктори открили упоителният ефект на смесите от опиум и алкохол и развили кухите игли за изсмукване на катаракта от окото, една техника, която се използва и днес.

Продължава, иншаАллах...

Източник: 
http://www.wonderfulinfo.com/winfo/muslminv.php
Оценете публикацията: 
No votes yet
Share

Аят на седмицата

Благословен е Онзи, Който низпосла на Своя раб Разграничаването, за да бъде предупредител за световете.

/ 25:1 /