Как ислямските изобретатели промениха света - част първа

От кафето до чековете и три-степенно меню, ислямският свят ни е дал много новости, които ги приемаме за даденост в нашия живот.
Като открива едно ново изложение, Пол Валлели номинира 20 от най-влиятелните и установява самоличността на гениите, стоящи зад тях.

11 Март 2006

  1. Кафе

Историята ни връща до един арабин на име Халид, който пасял козите си в региона Каффа в южна Етиопия, когато забелязал, че неговите животни ставали по-жизнени, след като яли от един определен плод. Той сварил плодовете и така направил първото кафе.  Разбира се, първите данни за напитката са за кафени зърна, изнесени от Етиопия за Йемен, където Суфиите я пиели, за да останат будни през нощта да се молят при специални поводи. До края на 15 век, кафето достига до Мекка и Турция, от където поема пътя за Венеция през 1654г. Било донесено в Англия през 1650 г. от турчин на име Паскуа Роси, който отворил първото кафене на улица Ломбард в Лондон.
Арабското „qahwa” става турксото „kahve”, а след това италианското „caffé”, а после английското „coffee”.

  1. Камера обскура.

Древните гърци смятали, че очите ни излъчват лъчи, подобно лазер, което ни позволява да виждаме. Първият човек, който разбрал, че светлината навлиза в окото, отколкото да излиза от него, бил ислямският математик, астроном и физик от 10-ти век ибн ел-Хайсам. Той изобретил първата камера с малка дупчица, след като забелязал пътя на светлината идваща през дупките на капаците на прозорците. Колкото по-малка била дупката, толкова по-добра била картината, започнал работа и изобретил първата камера Обскура (от арабската дума камара за тъмна или изолирана стая). Също така той се приема и за първият човек, изместил физиката от философкото поприще към едно екпиремнтално такова.

  1. Шах

Една от разновидностите на шаха се играела в древна Индия, но играта била развита във формата, позната ни днес, в Пресия. От там тя се разпространила на запад до Европа – където била внесена от мароканците в Испания през 10 век – а на изток чак до Япония. Думата „топ” идва от пресийската „рух”, което означава каляска, колесница.

  1. Парашут

Хиляда години преди братя Райт един ислямски поет, астроном, композитор и инженер на име Аббас ибн Фирнас направил няколко опита да конструира летяща машина. През 852 скочил от минаретъо на Голямата джамия в Кордоба, използвайки широк плащ, подсилен с дървени подпорки. Надявал се е да се носи (рее) като птица. Не успял. Но плаща забавил неговото падане, създавайки това, което се смята за първия парашут, и се оттървал само с леки наранявания. През 875, на 70 годишна възраст, имайки завършена машина от коприна и орлови пера, опитал отново, скочил от една планина. Летял на значителна височина и останал на високо за десет минути, но се разбил – заключавайки, правилно, че това станало, защото устройството му нямало опашка, така че да го забави при приземяването.
Международното летище в Багдад и един кратер на луната са наречени на него.

  1. Шампоан

Миенето и къпането са религиозни изисквания за мюсюлманите, може би, заради което те усъвършенствали рецептата за сапуна, който се ползва и днес. Древните египтяни имали сапун от рода на този, който Римляните използвали като брилянтин.  Но арабите били тези, които съчетали растителни масла с натриева основа и аромати, като този на мащерката. Една от поразителните характеристики на кръстоносците, за носовете на арабите била, че те не са се мили изобщо.
Шампоанът бил внесен в Европа от един мюсюлманин, който отворил Индийските парни бани на Мухаммед в крайморската част на град Брайтън през 1759 г. и бил назначен като Лекар по миенето на крал Джордж IV и Уилям IV.

Продължава, иншаАллах...

Източник: 
http://www.wonderfulinfo.com
Оценете публикацията: 
No votes yet
Share

Аят на седмицата

Благословен е Онзи, Който низпосла на Своя раб Разграничаването, за да бъде предупредител за световете.

/ 25:1 /