Как шотландец става мюсюлманин без дори да се среща с мюсюлмани през живота си

Алън Рууни

Аз съм бял шотландец на средна възраст, който прие Исляма без дори да срещне и един мюсюлманин. Ето как стана това.

Важно е да се спомене различието между написаните Ислямски учения и културата в днешния свят. След 18 месеца, отидох в първата си джамия и се срещнах с други мюсюлмани за първи път.

Как бял шотландец на средна възраст, живеещ в Шотландия, става мюсюлманин, особено без да има допир с мюсюлмани през живота си?

  • За мен, всичко започна, когато чух повика за молитва от местната джамия, докато си почивах на плажа в Турция. Това събуди нещо вътре в мен и ме вдъхнови да започна духовното си приключение.

Върнах се у дома в Инвърнес, отидох в местната книжарница, купих си един Коран и започнах да чета.  Докато четях, винаги се молех на Бог да ме напъства в пътешествието, което бях започнал.
Прекарвах много време в молитви, много време на колене.
Коранът наистина ме разтърси. Той в известна степен е плашеща книга за четене, защото ти казва много за самия теб. Има неща, които открих за себе си и не ми харесаха. Затова реших да се променя.

Знаех, че мога да спра да чета Корана и да прекъсна процеса по което и да е време, но също така знаех, че това ще означава да загърбя нещо наистина важно.

Давах си сметка какъв би бил крайният резултат от този процес:
Щях да бъда МЮСЮЛМАНИН.

И продължих да чета. Четях по три пъти, търсейки някаква уловка. Но нямаше никаква уловка. Бях напълно удовлетворен от всичко.

Трудната част във всичко това беше мисълта какъв щях да стана? Щях ли да стана странен, обличащ се различно, говорещ различно в очите на другите?
Какво щяха да си помислят за мен семейството ми, приятелите ми, колегите ми?

И най-важното, какво щях да мисля аз за себе си? Щях ли да харесам този, в който се бях превърнал?

Прекарах доста време ровейки в мрежата, за да открия историите на хора, които бяха минали през такъв етап от живота си. Нито една от историите не си приличаше – пътешествието на всеки човек е уникално. Но е добре да разбереш, че има и други хора, минали по този път, също като теб. Прибягнах към тези източници, когато се изплаших, че от страни ще изглеждам като странна птица.

Онлайн източните са страхотни, за да можеш да се научиш как да се молиш на арабски език, да слушаш четене на Коран или може би да послушаш малко ислямска музика. За мен, музиката беше страхотен начин за запомняне на някои фрази, които исках да започна да използвам.

Ключът към всичко това,  мисля си, е че питах за абсолютно всичко – което е напълно необходимо при смяна на религията. Питаш себе си. Питаш за това, което чуеш, за това, което четеш.

Ако има нещо, което ти се струва нередно, то е ясен знак, че то не е за теб. Трябва внимателно да се вслушаш в интуицията си и в сърцето си.

Да премина през този процес ми отне около 18 месеца. На някои хора им отнема по-малко време, на други повече. А аз преминах през всичко това съвсем сам, без ничия помощ. Все още не се бях срещал с мюсюлмани.

След тези 18 месеца, вече се чувствах мюсюлманин. Молех се по пет пъти на ден, говеех през Рамадан, ядях и пиех само това, което беше допустимо според ученията на Корана.
Тогава разбрах, че всъщност в моя град е имало малка джамия. Отидох до там, почуках на вратата и се представих.

Хората там бяха изненадани да ме видят и в началото не знаеха как точно да се държат с мен, освен да ми дадат комбинацията от ключалката на вратата на джамията и да ме посрещнат с „Добре дошъл!“ в тяхната общност. Бях приет от самото начало, а сега съм постоянно сред тях.

Разбира се, все още имам много да уча.

Какво е Ислям – и как да разделиш тази религия от нечия култура? Важно е да се отбележи, че Исляма е това, което трябва да приемеш, а не нечии културни особености.  Винаги можеш да запазиш свободата да определяш собствената си идентичност, докато останеш верен на писаните принципи на Корана.

И така, ето ме – бял шотландец мюсюлманин на средна възраст. Шастлив от това.

 

Източник:  http://www.independent.co.uk/voices/im-a-middle-aged-white-scottish-man-who-converted-to-islam-without-ever-meeting-a-muslim-this-is-how-a6862936.html

Оценете публикацията: 
No votes yet
Share

Аят на седмицата

Благословен е Онзи, Който низпосла на Своя раб Разграничаването, за да бъде предупредител за световете.

/ 25:1 /